Aby klima bylo prima – bez biouhle to nepůjde

Text: Tomáš Blaha I Foto: Karolína Poláčková

Jedním z našich cílů je rozšířit povědomí o prospěšnosti biouhle mezi co nejvíce lidí. Jsme proto moc rádi, že si nás Lipka pozvala na brněnský Den Země na Kraví hoře. Tématicky nám seděl jako límec na pec – právě klimatická změna a uhlíková stopa našich životů se ním vinula jako červená nit.

Společně s Hojností a Dobrovolníky pro Porta coeli jsme tedy rozbalili náš biouhelný cirkusový stan na samém vrcholku Kraví hory. Sotva jsme dosáhli pyrolýzní teploty a stánek už praskal ve švech. Nadšené návštěvníky i náhodné kolemjdoucí už z dálky přilákal oheň bez kouře (teda, většinou) v otevřené peci, ochutnávka různých typů biouhle a “Grafit art”, kdy si menší i větší účastníci mohli vyzkoušet kreslení naším biouhlem na karton.

Lipka_Den Zeme_2022-27jpg

K naší velké radosti se k nám připojili i matadoři české biouhlené scény – Yvonna Gaillyová, Jeník Hollan a Tomáš Miléř – naši biouhelní učitelé a inspirátoři, kteří si přišli trochu odpočinout od akademické činnosti pálením biouhle. Za pět hodin pálení jsme napálili 420 litrů krásně křupavého biouhle a máme velkou radost, že mnozí z vás se do procesu výroby zapojili s námi.

Těší nás také zájem veřejnosti o biouhel. Rozhovory nad pecí Kon-tiki se nesly vždy v podobném duchu: „To máte na grilování? Aha, ono to váže vodu. Že to zvládá i šetřit hnojivy a zabraňovat znečišťování vody? A ještě k tomu to odčerpává skleníkové plyny z atmosféry? A jak to, že jsme o tom ještě neslyšeli?”.

Za nás to byla, i díky krásnému počasí, výjimečně úspěšná akce. Děkujeme Lipce za pozvání, účastníkům za zájem o témata jako biouhel, ochrana klimatu a zlepšování stavu naší půdy, Jeníkovi Hollanovi za vodu na hašení a firmě Mauting za jejich špičkovou pec Kon-tiki.

Galerie:



6Lipka_Den Zeme_2022-26 siestajpgLipka_Den Zeme_2022-5jpg3 Lipka_Den Zeme_2022-16 tretiajpgLipka_Den Zeme_2022-2jpgLipka_Den Zeme_2022-11jpgLipka_Den Zeme_2022jpgLipka_Den Zeme_2022-25jpgLipka_Den Zeme_2022-27jpgLipka_Den Zeme_2022-10jpgLipka_Den Zeme_2022-3jpgLipka_Den Zeme_2022-18jpg