Začínáme s biouhlem aneb jak správně nakrmit záhony

Datum: 27. 4. 2022

Text: Vilém Řiháček I Foto: Karolína Poláčková


Není to jen tak

Nechceme biouhel lakovat na růžovo (ono by to ani moc nešlo) a tvářit se, že jeho používání je nejjednodušší věc na světě a že nelze udělat chybu. Jakkoliv biouhel oplývá blahodárnými vlastnostmi, musí se jeho používání řídit pár základními pravidly, které si tu teď popíšeme.


Tahle půda si přímo říká o přídavek biouhlu. Jenže jak na to? 


Moc nebo málo?

Nejčastěji váháme ohledně množství biouhlu. Pokud jde o zeleninové záhony, je rada poměrně jednoduchá. Biouhlu by ve výsledku mělo být mezi 5 a 15 objemovými procenty. Když vezmeme do úvahy mocnost obhospodařované vrstvy 20 cm, můžeme bez obav přidat 10 až 30 litrů biouhle na čtvereční metr záhonu. Přisypávat ovšem lze postupně, v průběhu několika let. Při menších dávkách sice neuvidíme tak razantní rozdíl z roku na rok, ale pro rostliny i půdní život může být takto postupná změna vlastností půdy naopak lepší. Naproti tomu masivnější dávka biouhlu přesahující 30 litrů na čtvereční metr už by nám zásadně změnila vlastnosti půdy (posun pH směrem k neutrálu, hodně vzduchu, omezení průsaků vody pro hlouběji kořenící rostliny atd.), což nejspíše nechceme, pokud tedy nehospodaříme na poušti nebo důlní haldě.

V případě orné půdy se doporučuje přidávat biouhel v množství 3 tuny na hektar a to jednou za tři roky. Tři tuny odpovídají zhruba 10 krychlovým metrům biouhlu, tedy na jeden čtvereční metr připadne vrstvička biouhlu tlustá 1 milimetr. Jinými slovy jde o 1 litr biouhlu na metr čtvereční. Řekli byste si, že je to poměrně málo a měli byste pravdu. Ale popravdě řečeno, zatím na trhu není dost biouhlu ani na tuto milimetrovou vrstvičku. Opatrnost je taky dána tím, že zemědělství je veskrze konzervativní obor a některé věci může být lepší měnit pomalu.


Máte nabito?

Jeden z hlavních triků, jak z biouhle dostat maximální užitek, je jeho nabití (někdy též aktivace, anglicky charging). On totiž surový biouhel je hladový a žíznivý a udělat mu před jeho použitím pořádnou hostinu je tedy velmi dobrý nápad. Jinak se totiž může stát, že místo aby vašim salátům živiny dodával, bude jim je naopak odčerpávat a dočasně blokovat. Správné nabíjení biouhlu je celý vzrušující podobor naší biouhlířské praxe a podrobněji se tomu budeme věnovat v některém z příštích příspěvků. Tady si uvedeme jen pár základních triků, které budou mít zaručený úspěch.

1. Přidávejte biouhel do svého kompostu a to zhruba v poměru 2 cm vrstvu biouhlu na 20 cm kompostovaného odpadu. Dodáte tak kompostu potřebný uhlík, urychlíte proces rozkladu a hlavně nasytíte biouhel potřebnými nutrienty i mikrobiálním životem. Díky účinnému pohlcování plynů biouhlem vám bude odměnou také snížený zápach kompostu.

2. Smíchejte biouhel s hnojem, kejdou, podestýlkou od slepic a podobně. Směs přiměřeně zalijte vodou a nechejte pár dní stát. Zabráníte tak úniku plynů z hnoje a snížíte jeho zápach, stabilizujete obsah živin a vytvoříte superhnojivo s dlouhotrvajícím účinkem. Doporučujeme poměr objemu hnoje a biouhlu 1:1, ale hodně záleží na konkrétním materiálu, experimentování se v tomto ohledu meze nekladou.

3. Můžete si také koupit vyráběná hnojiva, komposty, mykorhizní inokula nebo aktivní mikroorganismy a namíchat svému biouhlu koktejl podle libosti. Jen dejte pozor, abyste používali jen výrobky přírodního původu a nezničili si biouhel chemikáliemi.

Ke kořenům

Často také váháme, jak biouhel správně zapracovat do půdy. Odpověď je jasná – aby z něj rostliny měly co největší užitek, měl by být biouhel přítomen v jejich kořenové zóně. Toho jednoduše docílíme tím, že biouhel rovnoměrně zaryjeme. Pokud vám vyhovuje spíše hospodaření bez rytí a obracení půdy (no-till technologie), můžete biouhel zapracovat při kypření. Vždy platí pravidlo, že biouhel má význam spíše u kořenů rostlin než na povrchu půdy. V případě většiny druhů zeleniny se jedná o hloubku do 20 centimetrů.

Takto připravená půda vyhoví většině druhů zeleniny od kořenové po listovou či plodovou a jistě vás příjemně překvapí snadnost pletí nebo třeba vytahování mrkve.

Chcete vědět více o použití biouhle třeba při výsadbě stromů? Nebo při mulčování, zakládání vyvýšených záhonů, přidávání do podestýlek hospodářských zvířat nebo do kompostovacích toalet? Zajímají vás hliněné omítky nebo zelené střechy s biouhlem? Nás taky! A protože je toho hodně, povíme si o tom zase někdy příště.